91 заявления са подадени  от украинци, търсещи или получили международна

...
91 заявления са подадени  от украинци, търсещи или получили международна
Коментари Харесай

Украинци, напуснали страната си, предпочитат да запишат децата си в училищата в Бургаско

91 заявки са подадени  от украинци, търсещи или получили интернационална протекция, които желаят децата им да продължат образованието си в България.  Общо 78 са заявките за записване на украински деца в учебно заведение, а 13 – в детска градина. Най-много са искащите да се образоват в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). Децата и младежите, които желаят да учат в страната ни, са на друга възраст – от 3 до 17 години. В повече от половината области – 16, към момента няма нито едно подадено заявление.

Справка на Регионалните ръководства на страната (РУО) демонстрира, че учебните заведения в страната разполагат с близо 65 000 свободни места, които могат да се запълнят с украински възпитаници. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас. В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София – град. В столицата свободните места са главно в крайните квартали – " Обеля “, " Надежда “, " Кремиковци “ и селата Мърчаево и Владая.

От районните структури регистрират, че във всички области има задоволително учители по български език, които биха могли да поемат спомагателни часове по български език.

От 4 март т.г. украинските жители могат да входират в РУО заявки за записване на децата им в учебно заведение. Подрастващите се насочват към съответна просветителна институция в  взаимозависимост от възрастта, приключения досега клас, местонахождението и желанието на родителите.

МОН сътвори предварителна организация за подаване на документи, с цел да могат учениците да влязат в класните стаи, незабавно като получат формален статут в България и се откри здравният им статус.

В продължение на една седмица българските възпитаници ще събират помощи за своите връстници в българските неделни учебни заведения в Украйна. Дарителската акция на Министерството на образованието и науката (МОН) стартира на следващия ден и ще продължи до 23 март т.г. Тя се реализира със съдействието на Българския червен кръст (БЧК).

В Украйна работят 63 неделни учебни заведения.  По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

В рамките на доброволческата самодейността " Деца оказват помощ на деца “ ще се събират дълготрайни хранителни артикули, хигиенични материали, фенерчета, артикули от първа нужда, раници и други училищен принадлежности. Списъкът е направен от самите неделни учебни заведения.

Даренията ще се съхраняват на подобаващи места в учебните заведения до края на акцията. На 24 и 25 март 2022 година те ще се предават в районните центрове на БЧК в страната. Впоследствие пакетите ще бъдат превозени от БЧК до границата на Украйна и признати от локалния Червен кръст. Разпределянето за нуждаещите се ще поемат 12 организации на българи в засегнатата от войната страна. Те обявиха пред МОН подготвеност да провеждат личен превоз и да раздадат продуктите на децата и фамилиите им.

МОН ще продължи да подкрепя българските учебни заведения в Украйна. От началото на годината те са получили близо 1,8 млн. лева Със средствата се покриват заплатите на към 400 учители и се закупуват учебници, образователни пособия и електронни просветителни запаси по български език и литература, история и география на България.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР